Türkiye’de Bulunan En Ünlü Mimari Yapıları (İsimleri ve Mimarları)

Türkiye’nin en ünlü mimari eserleri sadece ülkemiz için değil, tüm dünya için büyük öneme sahiptir. Tarihi çok eski yıllara dayanan ve dünyanın gelmiş geçmiş en iyi mimarlarının elinden çıkan en ünlü mimari yapılar Türkiye’nin dört bir yanında yer alır. Bu yazımızda size ülkemiz sınırlarında yer alan ve mimari özellikleri ile görenleri büyüleyen yapılardan ve mimarlarından bahsedeceğiz.

Selimiye Camii

Selimiye Camii Edirne’nin simgesidir. Mimar Sinan’ın “Ustalık Eserim” olarak adlandırdığı camii, toplamda 2475 metrekarelik alana inşa edilmiştir. Söylentiler caminin deha mimar 80 ile 90 yaşında iken yapıldığı yönündedir.

Ayasofya

Ayasofya yüzyıllara meydan okuyan, İstanbul ve ülkemizin simge yapıları arasındadır. Yapıldığı tarih ve mimarı hakkında kesin bilgilerin yer almadığı Ayasofya’da baş mimarlık görevinde Agnadiyos’un bulunduğu tahmin edilmektedir. 415 yılında inşa edilen ikinci Ayasofya’nın mimarı ise Mimar Rufinos olarak bilinmektedir.

Günümüze ulaşan Ayasofya’nın inşası ile süreç ise 532 yılında Miletli İsidoros ile Trallesli Anthemius tarafından yapılmış görünüyor. 558 yılında depremde zarar gören Ayasofya için Genç İsidorus ismi de önemli yer tutuyor. Tarih kitapları karıştırıldığında ise çeşitli depremler ve İstanbul’un fethi sonrasında devam eden yıllarda, Ayasofya’da görev alan mimarlar için şu isimler karşımıza çıkıyor:

  • Ermeni Mimar Trdat
  • Astras ve Peralta
  • Mimar Sinan
  • İsviçreli Fossati Kardeşler

Anıtkabir

Anıtkabir başkentin simge yapısıdır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir’de Prof. Emin Onat ve Doç. Orhan Arda mimar olarak görev aldılar.

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı 80 bin metrekarelik alana ve 400 yıllık tarihe sahip simge yapılardandır. İstanbul’da sultanların barınağı olarak görev alan Topkapı Sarayı’nın baş mimari Alaüddin Davud Ağa’dır.

Aspendos Tiyatrosu

Aspendos Tiyatrosu Roma döneminden günümüze ulaşabilen en eski ve sağlam tiyatro örnekleri arasında yer alır. Bu eşsiz yapının mimarı ise Aspendos’lu Theodoros’un oğlu Zenon’dur.

Türk Tarih Kurumu

Türk Tarih Kurumu mimarlığında efsane bir ismi görüyoruz. Bilge Mimar olarak anılan Turgut Cansever ve Ertur Yener, Türk Tarih Kurumu’nu bize kazandıran mimarlardır. Ülkemizin yakında tarihte inşa edilen en ünlü mimari yapılar listesinde almaya hak kazanmıştır.

Sümela Manastırı

Sümela Manastırı sarp bir kayalığa inşa edilmiş efsanevi bir görünüme sahiptir. Hakkında çok sayıda rivayet bulunan manastır, Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunur. Yapım yılının 375 – 395 yıllarına dayandığı düşünülen manastırın, Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında yapıldığı varsayılmaktadır. Yapımında ise Barnabas ve Sophronios isimli iki rahibin görev aldığı düşünülmektedir.

Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii Mimar Sinan’ın elinden çıkan önemli Osmanlı eserleri arasında yer alır. Yaklaşık 500 yıllık maziye sahip olan camii, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapıldı. Çok sayıda sarsıntı ve deprem yaşayan camii, dimdik ayakta günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Divriği Ulu Camii

Divriği Ulu Camii UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan önemli eserlerimizdendir. Mengücekliler döneminde yapılan camiinin mimarı Ahlatlı Muğis oğlu Hürrem Şah’tır. 36 yıldır UNESCO listesinde yer alan camii, ülkemizin en ünlü mimari yapılar arasında yerini almaktadır.

YOUR COMMENT