Mimar Sinan’ın Ustalık Eseri Selimiye Camii Onarılacak

selimiye-camii-restorasyonu

Mimar Sinan’ın eseri Selimiye Camii Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılacak. Usta mimar tarafından 1575 yılında Osmanlı’ya kazandırılan ve muhteşem detayları sebebi ile UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı camii, yeni bir restorasyon çalışması görecek. Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy tarafından yapılan açıklamada camide yapılacaklar açıklandı ve geçmiş yıllarda yapılan restorasyonlar hakkında bilgi verildi. Mimar Sinan’ın ustalık eseri bu yılın restorasyon programında yer alırken, çalışmaların 3-4 yıllık süreçte tamamlanmasının planladığı belirtildi.

Selimiye Camii Ne Zaman Yapıldı?

Selimiye Camii’nin inşaatı usta mimarın hayatının son yıllarına dayanır. Kendi ağzıyla “Ustalık Eserim” olarak adlandırdığı Selimiye Camii inşaatına 1568 yılında başlandığı biliniyor. Yapımında çalışanlar için binlerce kişi tabiri yapılan Selimiye Camii, 14 Mart 1575 yılında tamamlanarak ibadete açıldı. Camiinin yapımı yaklaşık yedi yıl gibi bir sürede tamamlanarak Osmanlı Dönemi’nin ve Mimar Sinan’ın en önemli eseri olarak literatürdeki yerini aldı.

Selimiye Camii Nerededir?

Selimiye Camii Edirne ilinde yer alır. Dönemin başkentinin İstanbul olduğu düşünüldüğünde, Osmanlı tarihinin en ihtişamlı yapısı için neden Edirne’nin tercih edildiği büyük merak konusudur. Camii için neden Edirne ilinin tercih edildiği hakkında kesin bir bilgi bulunmamasına karşın, İstanbul’da camiye ihtiyaç kalmamış olması yapılan tahminler arasında en güçlüsüdür.

Mimar Sinan’ın Ustalık Eseri Selimiye Camii’ni Özel Kılan Nedir?

Selimiye Cami’sini özel kılan nitelikler ihtişamı ve camiyi ayakta tutmak için uygulanan mühendislik bilgisidir. Ülkemizin mimari alanındaki en önemli tarihi eserleri arasında kabul edilen camii için Sinan, halen günümüzde araştırma yapanları şaşırtan bir teknik kullanmıştır. Caminin kubbesi tek inşa edilirken Sinan, bu devasa kubbeyi taşımak için yarım kubbelerden destek almamıştır. Sekiz sütun bil ayağına oturtulan kasnak üzerinde bulunan Mimar Sinan’ın ustalık eseri, 43 metre yüksekliğe ve 32 metre çapa sahiptir. Üç şerefeli yaklaşık 71 metre yükseklikte dört zarif minaresi ve muazzam kubbe çözümü ile camiinin yapımında kullanılan mimarlık ve mühendislik bilgisi, halen taktir toplamayı başarmaktadır.

Selimiye Cami Ne Zaman Onarıma Girecek?

Selimiye Camii onarımı Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy tarafından paylaşılan bilgiye göre 2021 yılı restorasyon programında yer alıyor. Yaklaşık 3 ila 4 yıl içinde tamamlanması planlanan restorasyon çalışması için bilim kurulu oluşturulduğu bilgisi Ersoy tarafından paylaşıldı. Restorasyonda sadece taşıyıcıların değil, bozulan kalem işlerinin de kapsamda yer alacağı belirtildi.

Mimar Sinan’ın Ustalık Eseri Restorasyonu Nasıl Yapılacak?

Mimar Sinan’ın ustalık eserinde yapılacaklar bilim kurulu tarafından belirlenen ihtiyaç ve yöntemlere göre gerçekleştirilecek. Oldukça kapsamlı ve titiz bir çalışmanın yürütüleceği belirtilen çalışma ile ilgili şu detaylar kamuoyu ile paylaşıldı:

  • Kubbe taşıyıcı sistemleri kontrol edilerek tutulan raporlara göre hasarları gidermek için müdahale yapılacak.
  • Kubbe ve revakların kurşun kaplamaları kaldırılarak yeniden kaplama yapılacak.
  • Cephelerdeki taşlar tek tek incelenerek, tutulan rapor doğrultusunda aslına uygun onarım çalışmaları yürütülecek.
  • Tüm bezemelerin rölövesi alınacak ve gerekli görülen yerlerde sıva ve beze raspaları tamamlanacak.
  • Caminin bütün MDF yer döşemeleri sökülerek döşeme taşlarındaki hasarlar kontrol edilecek.
  • Mahfil katı zeminde kullanılan çimentolu şap uzaklaştırılarak orijinal küfeki zemin açığa çıkartılacak.
  • 1983 yılında Mimar Sinan’ın ustalık eseri onarımında yapılan düz cam ve pleksiglas imalatlar sökülerek paslanmaz çelik strüktürlü ve şişe dibi camla yenilenecek.
  • Ahşap kapı ve kepenkler kontrol edilerek malzeme kayıpları telafi edilecek.
  • Kalem işlerindeki bozulmalar restore edilecek.
  • Geçmiş dönemde kubbeye yapılan sıva ve derz tamiri gibi günümüzde geçerliliği bulunmayan uygulamalar uzaklaştırılacak.

YOUR COMMENT