Mimar Sinan’ın Sultan Süleyman Köprüsü Restore Edilecek!

mimar-sinan-yapimi-sultan-suleyman-koprusu

Mimar Sinan’ın eseri Sultan Süleyman Köprüsü uzun yıllardır atıl vaziyette bulunduğu Dilova’nın simge yapısında restorasyon başlıyor. Yapımına Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan tarafından başlanan taş köprü, yeniden restore edilerek ilçe turizmine ve kullanımına kazandırılacak. Sultan Süleyman Köprüsü sanayi tesislerini arasına sıkışmış ve bugüne kadar herhangi bir bakım-onarım görmeden bugünlere ulaşmıştır. Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje doğrultusunda köprünün restorasyonuna yönelik çalışmalara Karayolları Genel Müdürlüğü başladı.

Sultan Süleyman Köprüsü Restore Mi Edilecek?

Sultan Süleyman Köprüsü onarımı ile ilgili açıklama Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada tarihi köprünün Dilovası için önemine değinilirken, yaklaşık 600 yıllık tarihinde hiç onarım görmedi aktarıldı. Yapılan girişimlerle Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü’nce hazırlanan rapor doğrultusunda tarihi köprüde restorasyon çalışmalarına başlanacağı duyuruldu.

Sultan Süleyman Köprüsü Nerededir?

Tarihi Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Dilovası’ndadır. Tarihi köprü yaklaşık 600 yıldır Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde ayakta durmaktadır.

Sultan Süleyman Köprüsü Mimarı Kim?

Sultan Süleyman Köprüsü’nün mimarı Sinan’dır. Mimar Sinan tarafından yapılan köprü, Mimar Sinan imzası taşımaktadır. Kanuni döneminde başlanan köprü taştan imal edilmiş ve üç kemerli olarak tamamlanarak günümüzde yer aldığı bölgeye kazandırılmıştır.

Sultan Süleyman Köprüsü Ne Zaman Yapıldı?

Tarihi Sultan Süleyman Köprüsü’nün yapım yılı 1566’dır. Yapımına Kanuni döneminde başlanan köprünün tamamlanması 1566 yılında gerçekleşmiştir.

Sultan Süleyman Köprüsü Özellikleri Nelerdir?

Sultan Süleyman Köprüsü’nün özellikleri yaklaşık 600 yıllık süreçte halen gözlenebilmektedir. Yapıldığı tarihten bu yana restore edilmeyen köprü 65 metre uzunluğa sahiptir. Genişliği 3 kemerle geçilen köprü taştan imal edilmiştir. Sadece yaya trafiğine açık olan köprünün yapımının Kanuni Sultan Süleyman döneminde tamamlandığı bilgisi paylaşılırken, köprü isim ve mimar benzerliği ile İstanbul’da bulunan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ile karıştırılmaktadır. Bahsi geçen köprünün uzunluğu 636 metre olup, Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Büyükçekmece’dedir.

Sultan Süleyman Köprüsü Neden Restore Edilecek?

Tarihi köprünün restore edilme nedeni atıl ve bakımsız durumda kalması sonrası meydana gelen bozulmalardır. Sanayi arasında kalan köprüyü yeniden canlandırmak isteyen Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, köprünün durumu ve yapılacaklar hakkında detaylı bilgi de paylaştı. Kendisi ile yapılan röportajda Başkan Şayir, “Tarihi Sultan Süleyman Köprüsü, Dilovası için çok önemli bir yere sahiptir. Sanayinin arasında sıkışıp kalan tarihi köprümüzün 600 yıllık geçmişi var.” ifadeleri ile köprünün bakımsızlık nedeni ile restore edilme gereksinimi duyulduğunu ifade etti. Köprünün herhangi bir onarıma maruz kalmadan günümüze kadar geldiği bilgisi de Başkan Şayir tarafından paylaşıldı. Sultan Süleyman Köprüsü Dilovası’nın simge yapısıdır. Karayollarının üstlendiği ve yapımına başlanan restorasyon çalışmaları ile köprünün yeniden eski ihtişamına kavuşması ve yeniden ilçenin simgesi haline getirilmesi amaçlanıyor.