Yıldız Sarayı Ne Zaman Yapıldı, Mimarı Kimdir? Saray Mimari Özellikleri ve Hakkında Bilgiler

yildiz-sarayi-nerede-ne-zaman-yapildi

Yıldız Sarayının özellikleri karmaşık bir kompleksi betimler. Osmanlı’nın “Baba Hanedanı” olarak nam salmış Topkapı Sarayı ile benzerlikler taşıyan saray, Kanuni Sultan Süleyman döneminde avlanma alanı olarak kullanılan araziye inşa edilmiştir. II. Abdülhamid’in Dolmabahçe Sarayı yerine tercih ettiği ve “Yıldız Saray-ı Hümayunu” olarak adlandırılan Yıldız Sarayı, günümüzde ziyarete kapalıdır. Osmanlı Dönemi ile birlikte Cumhuriyet’in henüz ilk yıllarında önemli davetler için kullanılan sarayın mimari özellikleri ve tarihi hakkında merak edilenleri sizler için yazımızda derledik.

Yıldız Sarayı Nerede, Ne Zaman Yapıldı?

Yıldız Sarayı’nın inşası farklı tarihlerde yapılan eklemelerde tamamlanmıştır. Kanuni Sultan Süleyman Döneminde (1520 – 1566) başlayan sarayın arazisinin av sahası olarak kullanımı, sonrasında gelenek haline gelmiş ve 1603 – 1617 tarihleri arasında tahtta kalan I. Ahmed döneminde alanın padişah bahçeleri arasında katılmasına kadar devam etmiştir. İhtiyaç hasılında değişik zamanlarda bölgeye farklı yapılar inşa edilmiş ve saray ilk kez II. Abdülhamid tarafından Dolmabahçe’nin terk edilmesi ile kullanıma başlamıştır. Kompleks olarak adlandırılabilecek sarayın içerisine Sultan Abdülmecid (1839 – 1861) döneminde Hünkar Kasrı ve Sultan Abdülaziz (1861 – 1876) devrinde Büyük Mabeyn Köşkü inşa edilmiştir. II. Abdülhamid (1876 – 1909) tarihleri arasında inşa edilen eklentilerle Şale Köşkü’nün önemli bir kısmı tamamlanmıştır.

Yıldız Sarayı Mimarı Kimdir?

Yıldız Sarayı’nın mimarı olarak gösterilebilecek tek bir isim bulunmamaktadır. Sarayı oluşturan kompleksin inşası, farkı tarihlerde ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekleştirilmiş ve projeleri farklı mimarlar üstlenmiştir. Yıldız Sarayı Şale Köşkü’nün mimarı İtalyan Raimondo D’Aronco olup, köşkün mimarisinde Sarkis Balyan da görev almıştır.

Yıldız Sarayı Mimari Özellikleri Nelerdir?

Yıldız Sarayı’nın mimari özellikleri dönemsel farklılıklar nedeniyle farklı mimari üsluplara sahiptir. Modern ve sade mimarinin tercih edildiği sarayda, padişahın devletin mutlak hakimi olduğunu gösterir farklı bir yer mevcuttur. Hükümdar ile memurlar arasında mesafe koyma telaşı sarayın mimarisine yansıyarak Topkapı Sarayı ile benzerlik göstermiştir. Padişah ve ailesini koruma adına yüksek duvarlar ile çevrilen sarayda İtalyan mimar Raimondo D’Aronco ile Sarkinyan ailesinin katkıları sonrası yapılan Şale Köşkü ise Barok, Neo Klasik ve Art Nouveau mimari tarzlarından izler taşımaktadır. 500 bin metrekarelik alana konumlanmış olan saray kompleksinin içerisinde saray ve köşkler yer alır. Kompleksi oluşturan yapıların en bilinenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Yıldız Korusu
  • Hünkar Kasrı
  • Büyük Mabeyn Köşkü
  • Şale Köşkü
  • Saray Kütüphanesi
  • Harem köşkleri
  • Hünkar dairesi
  • Harem
  • Çit Kasrı
  • Yaveran Dairesi

Yıldız Sarayı Hangi Padişahlarca Kullanıldı?

Yıldız Sarayının hanedanca kullanımı II. Abdülhamid ile başlar. 1876 tarihinde gerçekleşen iki devrim ardından Dolmabahçe Sarayını terk eden II. Abdülhamid, daha korunaklı olan Yıldız Sarayına çekilir. 31 Mart Vakası ardından 1909 yılında tahttan indirilen II. Abdülhamid sonrası ise saray halk kalabalığı tarafından yağmalanmıştır. İddialara göre ise yağmacıların Abdülhamid’e çalışmış kişilerin kendilerine ait belgeleri yok etmek için yağmaladıkları anlatılır. III. Selim ile başlayan bölgenin kullanımı en görkemli yıllarını II. Abdülhamid ile yaşamış ve Yıldız Sarayı, Abdülhamid sonrası  hanedanca idare merkezi olarak kullanılmamıştır.