Beylerbeyi Sarayı Ne Zaman Yapıldı, Mimarı Kim?

beylerbeyi-sarayi-mimari

Beylerbeyi Sarayı’nın yapıldığı dönem Osmanlı’nın önemli pek çok yapısı ile benzer tarihlere karşılık gelir. Sultan Abdülaziz döneminde yapılan ve yapımı Sarkis Balyan tarafından yaklaşık 4 yıl süren Beylerbeyi Sarayı, Bizans döneminden bu yana yerleşim bölgesi olan alan içine inşa edildi. Saray günümüzde ziyarete açık olup, dikkat çekici pek çok mimari özelliği ile yoğun ilgi görmektedir. Yapıldığı alanda farklı pek çok yapının inşa edildiği Beylerbeyi Sarayı’yla ilgili tarihi ve mimari detayları yazımızda sizlerle paylaşıyoruz.

Beylerbeyi Sarayı Ne Zaman Yapıldı?

Beylerbeyi Sarayı’nın yapımına 1861 yılında başlandı. Sultan Abdülaziz döneminde yaklaşık 4 yılda inşa edilen saray, 1865 yılında tamamlandı.

Beylerbeyi Sarayı Mimarı Kim?

Beylerbeyi Sarayı’nın mimarı Sarkis Balyan ile kardeşi Agop Balyan’dır. Sultan Abdülaziz tarafından Sarkis Balyan’a yaptırılan sarayda, hassa mimarı Agop Balyan da görev almıştır.

Beylerbeyi Sarayı Nerededir?

Beylerbeyi Sarayı’nın konumu muhteşem Boğaz manzarası ile yapıya büyüleyici bir görsellik kazandırmıştır. İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan saray, Beylerbeyi semtinin sembol yapısıdır.

Beylerbeyi Sarayı’nın Mimari Özellikleri Nelerdir?

Beylerbeyi Sarayı’nın mimari nitelikleri hem iç hem de dış ayrıntıları ile dikkat çekmektedir. İstanbul’un bir diğer önemli sarayı olan Dolmabahçe Sarayı gibi büyüleyici süslemelere sahip olan sarayda, işçilik için “zarif” kelimesinin tam karşılığı bulunmaktadır. Barok, Rönesans ve Neoklasik mimari özelliklerini yansıtan sarayın süsleme işçiliğinde görülen başarı uygulamalar büyük beğeni toplamaktadır. Hem batı, hem de doğu tarz öğelere rastlanan saray bodrum dahil 3 katlı olarak inşa edilmiştir. Toplamda 24 oda bulunan saray, 6 salona sahiptir.

Sarayın dikkat çeken tavan süslemeleri ile bizzat Sultan Abdülaziz’in ilgilendiği söylenir. Kendisi de resme ilgili olan padişah, eskiz çalışmaları ile tavan süslemesi için örnekler hazırlamıştır. Avrupa’dan gelen ressamların da görev aldığı süslemelerde, kalem işi ve hat sanatı da kullanılarak görsel çeşitlilik elde edilmiştir.

Diğer saraylar gibi kompleks şeklinde inşa edilen Beylerbeyi, bahçe içinde asıl saray olarak isimlendirilen yazlık saray ile birlikte Mermer Köşk, Ahır Köşk ve iki deniz köşkü içerecek şekilde yapılmıştır. Zemin katında suyunu denizden alınan camekanlı bir havuz bulunurken, denize doğru setler halinde yükseltilmiş geniş bahçesi ile sarayın büyüleyici bir mimarisi bulunmaktadır.

Beylerbeyi Sarayı’nda Hangi Padişahlar Kaldı?

Beylerbeyi Sarayı’nda kalan padişahlar için verilecek en önemli isim II. Abdülahamid’dir. Balkan Savaşları sonrasında güvenlik edeniyle Alatini Köşkü’nden alınan Sultan Abdülhamid, Beylerbeyi Sarayı’na getirilmiştir. II. Abdülhamid hayatının geri kalanını burada geçirmiştir. 1936 yılında düzenlenen Balkan Oyunları Festivali’ne ev sahipliği yapan sarayda Mustafa Kemal Atatürk de bir gece geçirmiştir.

Beylerbeyi Sarayı Onarım Gördü Mü?

Beylerbeyi Sarayı’nın onarımı 1909 yılında yapıldı. Onarım çalışmalarını yürüten isim ise mimar Vedat Tek’tir. Sonraki yıllarda ihmal edilen Beylerbeyi Sarayı, Boğaziçi Köprüsü inşaatı ve bir takım kurumlarca kullanımı sebebi ile orijinal pek çok özelliğini kaybetmiştir.