Dünyanın En Saçma Binasının Yıkılacağı Tarih Belli Oldu!

dunyanin-en-sacma-binasi-yikiliyor

Dünyanın en saçma binasının yıkımı için geri sayım başladı! Arama motoru devi Google tarafından dünyanın en saçma binası seçilen ve sarı, mavi, kırmızı renkleri ile dikkat çeken Özel İdare İş Merkezi binasında yıkım kararı çıktı.  Kahramanmaraş’ta merkezi konumda yer alan ve enteresan renklendirmesi ile kentin simgesi haline gelen binanın yıkımına Kurban Bayramı ile birlikte start verilecek.

Dünyanın En Saçma Binası Ne Zaman Yapıldı?

Kahramanmaraş’ta yer alan Özel İdare İş Merkezi, 1994 yılında inşa edildi. Geçen süre zarfında binada yapılan yenilemelerde cephesi sarı, mavi ve kırmızı renge dönüştürülen yapı; Google tarafından “Dünyanın en saçma binası” seçilmişti. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör tarafından yapılan açıklama ile kentin simgesi haline gelen yapının yıkılacağı kamuoyu ile paylaşıldı.

Dünyanın En Saçma Binası Mimarı Kim?

Kahramanmaraş Özel İdare İş Merkezinin tasarımında Ankaralı mimarların imzası bulunmaktadır. 1994 yılında yapılan binanın mimarları Haldun Sunal ve Arif Nafiz Aköz’dür.

Kahramanmaraş Özel İdare İş Merkezi Neden En Saçma Bina Seçildi?

Arama motoru devinin en saçma bina olarak kabul ettiği Kahramanmaraş Özel İdare İş Merkezi, çarpık kentleşmenin örneği olarak gösteriliyor. Farklı rengi ve yüksekliği ile kentin simgesi haline gelen yapının satılmak istendiği fakat alıcısını çıkmadığı pek çok kez basında yer almıştı. Kentsel dönüşüm kapsamında 2021 yılı Kurban Bayramında yıkılacak olan binanın en saçma bina seçilmesinin ardında ise kullanılmayan alanlar yatıyor.

Binanın yüzde 60’lık bölümü tasarımı nedeniyle kullanılamıyor. Yaklaşık 2 bin 110 metrekare alana kurulu olduğu düşünüldüğünde, atıl olan bölümün büyüklüğü neden en saçma bina seçildiği konusunda fikir sahibi olmamızı sağlıyor. Yaklaşık 90 bölümden oluşan bina pek çok kez yüksek maliyet nedeni ile yıkılmazken, kentsel dönüşüm kapsamında Kahramanmaraş’ın siluetini bozması nedeni ile eleştirilen binada yıkım kararı alındı.

Dünyanın En Saçma 5 Binası

Google’da yapılan aramalarda en saçma bina Türkiye’nin Kahramanmaraş ilinde yer alırken, yapılan aramalarda dünyanın farklı pek çok ülkesinde farklı kullanım özelliklerine sahip yapılar çıkıyor. Sizler için dünyanın en saçma binası kapsamında listenin ilk 5’inde yer alan binaları ve nerelerde olduklarını derledik:

  • Newby-McMahon: 12 metre uzunluğu ile dünyanın en küçük gökdeleni seçilen yapı, ABD’nin Teksas eyaletinde bulunuyor.
  • Sam Kee Binası: Kanada’nın Vancouver kentinde bulunan yapı, en dar bina unvanını elinde bulunduruyor.
  • Le Palais Ideal: “Bir postacının sarayı” olarak ün salan yapı, Fransa’nın Hauterives’te bulunuyor.
  • Nitt Witt Ridge: Bira kutuları, deniz kabuğu, araba jantları ve bilumum hurdanın yapı malzemesi olarak kullanıldığı yapı, Art Beal tarafından Kaliforniya’da inşa edildi.
  • Gate Tower: Japonya’nın Osaka şehrinde bulunan bina, hükümetin geliştirdiği otoyol projesinin azizliğine uğradı. 16 dükkanın bulunduğu yapının bulunduğu alan, projede otoyolun geçtiği yerdir.