Yazlık Mimarisi Trendleri 2021

yaz-evi-mimarisi

Yazlık mimari trendleri 2021 yılında koronavirüs pandemisinin de etkisi ile değişiklik gösterdi. Salgın kısıtlamalarının gevşetilmesi ile tatil telaşı herkesi sararken, yazlık satın alacaklar veya kiralayacaklar için yeni trendler değişkenlik gösterdi. Yazlık mimarisi trendleri satın alan kişileri şehir hayatının stresinden uzaklaştırırken, bazı özel beklentilerine de karşılık vermeyi başarıyor. İşte yeni nesil yazlıklarda 2021 yılı ile birlikte göreceğimiz yeni trendler!

İzole Yaşam Alanları

İzole alanlar yeni trendlerde Covid-19 etkisi ile kendisini gösteren yeni bir akım olarak karşımıza çıkar. Kişiye özel alanlar kendisi ile baş başa kalmak isteyen herkesin ilgisini çekerken, izole yaşamı da desteklemesi açısından yazlık mimarilerinin olmazsa olmaz tasarım öğesi olarak yer almayı başarıyor. Ailesi ile kaliteli bir yaşam geçirerek hastalık riskinden uzak kalmak isteyen herkes, mekanında ortak değil kendilerine ait havuz ve sosyal alanlar gibi izole bölümlere ihtiyaç duyuyor. Şehrin stresinden uzaklaşırken yazlıkçılar, artık sadece kendilerine özel yapılmış izole mekanlarda vakit geçirmeyi tercih ediyor.

Malzeme Kullanımında Doğayla Barışık Seçimler

Doğal malzeme kullanımı minimal mimarinin bir zorunluluğu olarak karşımıza çıkarken, insanın doğa ile uyumlu şekilde yaşamamasının sonuçlarının iyi analiz edildiğinin de bir göstergesidir. Yazlıklarda sentetik tasarımlardan yeni yılda giderek uzaklaşılarak ahşap ve doğal taş gibi insan doğasına daha uygun malzemeler popülerleşmeye devam ediyor. Dekoratif anlamda da yazlık tasarımına önemli katkılar sunan doğal malzemeler, sürdürülebilir mimarinin giderek modern mimaride önemli bir yer edindiğini hepimize gösteriyor.

Havadar Mekan Yaratılırken Doğal Havalandırmanın Gücü

Doğal havalandırma sistemleri gerek Covid-19 pandemisi, gerek mekan tasarımlarında yapılan yeniliklerin etkisi ile yazlıklarda giderek kalıcı bir yer edinmeyi başarıyor. Mimari yöntemlerde yapılan değişimlerle birlikte ortaya çıkan yüksek tavanlı yapılar ve yeni nesil pencere sistemleri, mekanların doğal yollardan havalanmasına olanak tanıyor. Havadar mekanlar evlere kapandığımız bugünlerin ardından hepimizin özlemi! Klima ve vantilatör gibi yapay havalandırma sistemleri yerine tasarımlarda yapılan değişimler ile doğanın sunduğu ferahlığı yazlıklarınıza taşıyabilirsiniz.

Minimal Tasarımlar Revaçta

Minimal tasarım insanoğlunun tüketme alışkanlığını dizginleme çabasına verilebilecek en güzel örnek! Yazlıklar için tercih edilen mimaride minimal ve modern tasarımlar giderek gösterişli mimarinin yerini almayı başarıyor. Milyonluk evlerin pandemide beklediğimiz huzuru vermediğini gördüğümüz bugünlerde doğa ile iç içe olduğumuz taktirde minimal yazlıklarda bile keyifli zaman geçirebileceğimizi hep birlikte öğrendik!

Teknolojinin Güvenlik Amacıyla Efektif Kullanımı

Güvenlik sistemleri özellikle kalabalıktan uzak yazlıkların olmazsa olmaz ihtiyacı! Site şeklinde inşa edilen yazlıklarda ortak güvenlik ile bu sorun aşılırken, yerleşim alanlarından uzakta inşa edilen yaz evleri için daha teknolojik önlemlerin alınması gerekiyor. İnsanın doğa ile daha içli dışlı olmak istemesi ile yerleşim alanlarından uzak noktalarda yazlık seçimi giderek artmaya başladı. Yeni nesil kamera sistemleri ve alarm sistemleri gibi teknolojik güvenlik önlemlerine olan ihtiyaç da artış gösterdi. Yazlık mimarisi trendleri incelenirken, güvenlik sistemleri için uygun detaylar düşünülmeli ve teknolojinin sunduğu yeniliklerden yararlanılmalıdır.