Art Nouveau mimarlık akımının özellikleri yaklaşım yarım yüzyıl etkilerini dünyanın farklı bölgelerinde göstermiştir. 19. yüzyılın sonu gibi sanat camiasını etkisi altına alan bu akım, Türkiye ve dünyanın dört bir yanında önemli eserlere ilham kaynağı olmayı başarmıştır. Art Nouveau mimari özelliklerine sahip yapılara Türkiye’de “Yeni Sanat” denmiştir. Halen kullanımda olan Huber Köşkü bu akımın özelliklerinin temsil eden ülkemizdeki en önemli yapıdır. Art Nouveau akımı hakkında bilgi verdiğimiz yazımızda, bu akımın mimarlık alanındaki etkilerini sizler için mercek altına aldık.
Art Nouveau Nedir?
Art Nouveau ülkemizde “Yeni Sanat” olarak adlandırılan ve dekoratif süslemelerde zarafetin ön plana çıktığı sanat akımıdır. Avrupa ve Amerika’yı etkisi altına alan ve bitkisel desenlerin sıkça kullanım bulduğu bu akım, mimarlık alanını da etkileyerek yaklaşık yarım yüzyıllık bir dönemde kendisine etki alanı bulmuştur.
Art Nouveau Mimari Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Art Nouveau mimarinin ortaya çıkışı 19. yüzyılın sonlarıdır. Çıkış nedeni Endüstri Devrimi’ne tepki olan bu sanat akımı, mimaride bitki öğeli zarif dekoratif süslemelerin kullanımını popülerleştirmiştir. 20. yüzyılın başlarında da etkili olan bu mimari akım “Sezesyonizm” olarak da bilinir.
Art Nouveau Mimari İlk Kez Nerede Ortaya Çıktı?
Art Nouveau’nun ilk ortaya çıktığı yer İngiltere’dir. Akımın kökleri Londra’da bulunan Arts and Crafts hareketine dek gitmektedir. İngiltere ile birlikte kısa sürede Belçika ve İspanya olmak üzere tüm Avrupa’yı etkisi altına alan akım, Amerika’ya kadar etkilerini hissettirmiştir.
Art Nouveau İsmi Nereden Gelmiştir?
Art Nouveau sanat akımının ismi Fransa’da açılan dekoratif mobilya ve aksesuar mağazasından gelir. Her ne kadar İngiltere’de ortaya çıkan akım ile özellikleri belirlense de bu sanat akımı, Paris’teki bir mağazadan ismini alarak somut bir tanımlamaya sahip olmuştur. Her ne kadar bahsedilen ismi tüm dünyada kabul görse de Art Nouveau mimari ve sanat akımı, dünyanın farklı bölgelerinde şu isimler ile anılmıştır:
- Türkiye: Yeni Sanat
- Avrupa: Modern Style, Secession Style, Yellow Book Style, Floral Style, Style Anguille, Jugendstil ve Fin de Siecle Style
Mimarlık Alanında Art Nouveau Akımını Kullanan Mimarlar Kimlerdir?
Mimarlık alanında Art Nouveau kullanan mimarlar İngiltere ile başlayan ve dünyanın farklı bölgelerinde görev alan çok sayıda önemli ismi içerisinde barındırır. Art Nouveau mimariyi uygulamada kullanan mimarlara verilecek örneklerden bazıları şu şekildedir:
- Emile Andre
- Ernesto Basilie
- Peter Behrens
- Gustave Serrurier-Bovy
- Mikhail Eisenstein
- Vladislav Gorodetsky
- Victoria Horta
- Lev Kekushev
- Gyula Partos
- Eliel Saarinen
- Gustave Strauven
- Henry Van de Velde
- Wiiliam Walcot
- Lucien Weissenburger
Art Nouveau Mimarinin Özellikleri Nelerdir?
Art Noueau mimariye ait özellikler sanatın günlük hayatın bir parçası olması motivasyonu ile ortaya çıkmıştır. Sanayi Devrimi’ne bir tepki olarak ortaya çıkan bu akımda, bitkisel motifler ön plana çıkmış ve dekorasyon öğelerinin zarifliği kendisini göstermiştir. Sembolizm, Kelt ve Japon sanatlarının da etkilediği bu tarzın ayırt edici özellikleri şu şekildedir:
- Dış cephe süslemeleri estetik formlarda düzenlenmiştir.
- İç mimari unsurlar daha dekoratif hale getirilmiştir.
- Artık cam, kurşun ve kalay alaşımı ile demir ve gümüş malzeme olarak yapılarda kullanılmıştır.
- Hayvan ve bitki figürleri, kadın figürleri, yassı ve kıvrımlı asimetrik şekiller süslemede ön plana çıkmıştır.
Art Nouveau Mimari Akımı Eserleri Nelerdir?
Art Nouveau mimariye ait örnekler dünyanın farklı bölgelerinde kendisini gösterir. Art Nouveau mimari özelliklerin ağır bastığı yapılara verilecek örnekler şu şekilde sıralanabilir:
- La Sagrada Familia – İspanya
- İtalyan Büyükelçiliği Yazlığı – Türkiye
- Tassel Oteli – Belçika
- Huber Köşkü – Türkiye
- Red House – İngiltere
YOUR COMMENT