Avrupa’nın İlk Çevre Dostu Camisi Cambridge Merkez Camii Nerede, Mimarı Kim?

cambridge-merkez-camii-mimari-ozellikleri

Avrupa’daki Cambridge Merkez Camii çevre dostu mimarisi nedeniyle İngiltere’nin en gözde ödülü kabul edilen RIBA Stirling’e aday gösterildi. Müslüman olduktan sonra adını değiştiren Yusuf İslam’ın idaresindeki Müslüman Akademisyenler Vakfı tarafından inşaatına başlanan camiinin açılışını 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı. Türkiye Diyanet Vakfı’nın desteği ile inşa edilen camiinin “İngiliz Mimarlar Enstitüsü” tarafından verilen Stirling’e aday gösterilmesi ardından hakkındaki detaylar merak konusu oldu.

Cambridge Merkez Camii Mimarı Kimdir?

Cambridge Merkez Camii’nin mimarı seçilirken uluslararası bir müsabaka düzenlenerek kazanan belirlendi. Müslümanların ibadet edebilmesi yanında İslam medeniyetinin vitrini olması amacıyla inşa edilmesi planlanan cami için düzenlenen yarışmayı Marks Barfield Mimarlık firması oldu. CV’sinde Brighton Tower ve London Eye gibi projeler bulanan David Marks, mimarisini üstlendiği camiinin ödüle layık görülmesinin baş mimarı olmayı başardı.

Cambridge Merkez Camii Mimari Özellikleri Nedir?

Cambridge Merkez Camii’nin özellikleri arasında en dikkat çekeni, ödüle layık görülmesini sağlayan “Çevre Dostu” tasarımıdır. Avrupa’nın ilk çevre dostu camisi unvanını elinde bulunduran yapı, çoğunluğu ahşap ve mermer gibi doğal ve sıfır karbon ayal izi özelliğine sahip mimari detaylar içermektedir. Bin kişinin aynı anda namaz kılabildiği ibadethanenin bahçesini düzenleyen Emma Amine Clark, yaptığı açıklamada bahçe tasarımı için Kur-an’ı Kerim’de geçen cennet bahçeleri tasvirlerinden etkilendiğini kabul etmiş ve İngiliz şehir mimarisi ile bu tasvirleri harmanlamayı tercih etmiştir.

David Marks tasarımda ahşap kagir kemerler tercih etmiş ve sekizgen dokuma için Dr. Keith Critchlow’un eserinden yararlanılmıştır. Tasarım özellikleri açısından tam bir doğu – batı sentezi özelliklerini sergileyen camiinin açılışı 2019 yılında yapılsa da henüz mihrap ve minber gibi elemanlarının tamamlanmadığı bilinmektedir. Camiinin yapımına katkı veren Türkiye Diyanet Vakfının bugüne kadar 23 milyon sterlin bağışta bulunduğu bilinmektedir.

Camiinin üç katlık yüksekliği, ölçek ve düzen olarak İngiltere’nin imar yapısı ile uyumludur. Sıfır karbon ayak izine sahip olan camiinin doğal yapısı cephelere de taşınmış ve çevre ile uyumlu olan tuğlalar cephede kullanılmıştır. Camide abdesthane, çocuk bölümü, morg ve sınıf gibi bölümlerin yanı sıra gayri Müslimlerin yararlanabileceği sosyal alanlar da içermektedir.

Cambridge Merkez Camii Peyzajında Hangi Ağaçlar Kullanıldı?

Cambridge Merkez Camii’nin peyzajı da en az mimarisi kadar ses getirmektedir. Emma Amine Clark imzalı peyzajda “cennet bahçeleri” motifi dikkat çekmektedir. Çevresine yirmi selvi ağacı dikilen camide yeşil çehre göz önüne çıkmaktadır. Bahçe sınırlarına ise huş ve porsuk ağaçları sıralanmaktadır.

Cambridge Merkez Camii’ne Bağışta Bulunan Sanatçılar Kimlerdir?

Cambridge Merkez Cami’ye yapılan bağışlar dünyanın dört bir yanını göstermektedir. Düzenlenen bağış kampanyalarına 10 bin kişinin katıldığı ifade edilirken; Katar, Endonezya ve Hong Kong gibi pek çok ülkeden camiye bağış yapıldığı bilinmektedir. Türkiye’den de tanınan isimler camiye bağışta bulunarak katkı sağlamıştır. Cambridge Merkez Camii için bağışta bulunan sanatçılardan bazıları Seyit Ahmet Depeler, Fatma Özçay, Osman Özçay ve Gülnihal Küpeli gibi isimlerden oluşmaktadır.