Camii Mimarı Cevat Ülger Kimdir? Eserleri Nelerdir?

camii-mimari-cevat-ulger

Cevat Ülger bir resim öğretmeni olarak başladığı kariyerine mimarlık yeteneği ile damga vuran bir isimdir. Çocukluk yıllarında sakın ve sessiz bir yapıya sahip Ülger etrafındaki gördüğü her şeyin neden, niçin yapıldığını sorgulayarak geçirmiştir. Mimarlık ruhu çocukluktan gelmektedir. Ülger öğretmen olduktan sonra kitap kapakları tasarlamaya başlamıştır. M. Ziya Ünsel’inde içinde bulunduğu kitap yazarlarının eser kapaklarını resim yeteneği ile ölümsüzleştirmiştir. İlk kez yayınladığı kitabı olan Oyuncak Masalları öğretmenlik yaptığı esnada atık eşyaların hikayelerinden oluşmaktadır. Birikimlerinin tümünü ilk kez Malatya Kemek Camii yapımı sırasında kullanmıştır. Cevat Ülger birçok eser ortaya çıkarmıştır. Bu eserleri ile mimarlık dünyasına ışık tutmuştur.

Cevat Ülger Nerede, Hangi Tarihte Dünyaya Geldi?

Cevat Ülger’in doğum yeri Eskişehir’dir. 15 Mayıs 1933 yılında dünyaya gelmiştir.

Cevat Ülger Nereden Mezun Oldu, Mesleği Ne?

Cevat Ülger’in mezun olduğu okul Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’dür. Buradan resim bölümünü bitirerek öğretmen olmuştur. Usta isim ilkokul ve ortaokul eğitimini Eskişehir’de almıştır. Lise öğrenimini ise Bolu Öğretmen Lisesi’nde tamamlamıştır. İş hayatına 1956 yılında Malatya Atatürk Lisesi’nde resim öğretmeni olarak başlarmıştır. Mimarlığa karşı duyduğu ilgi sayesinde ilerleyen zamanlarda adından sıkça bahsettiren bir mimar olarak kariyerine devam etmiştir.

Cevat Ülger Ne Zaman Mimar Oldu?

Cevat Ülger mimar olmadan önce öğretmenlik kariyerini sürdürmektedir. Bunun yanında karısı ile evde halı dokuyarak ilk sergisini açmıştır. Mimarlığa olan sevgisinin daha da büyümesi sonucu Eskişehir’de Osmanlı Mimarlık Bürosu kurmuştur. Mimarlık bürosunun ilk işi olan Ali Çavuş Camii çalışmalarına başlamış ve sonuna kadar projeyi yürütmüştür. Eskişehir’de en büyük eserlerinden olan Reşadiye Camii yapımında mimarlık becerilerini ortaya koymuştur. Her bir detayı ayrı ayrı düşünerek cami içerisinde kullanılan modelleri hazırlamıştır.  Uzun uğraşlar vererek camiinin mukarnaslarını oluşturmuştur. Ülger’in yaptığı öğretmenlik işine son verilince Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne başvurarak 1975 yılında mimarlık diploması alarak mimar olmuştur.

Cevat Ülger Hangi Tarihte Vefat Etti?

Cevat Ülger’in ölüm tarihi 6 Eylül 1977’dir. Başarılarla dolu hayatına Eskişehir’ de başlayıp 44 yaşında İstanbul’ da vefat etmiştir.

Cevat Ülger’in Eserleri Nelerdir?

Cevat Ülger’in eserleri Mimarlık alanında önemli yapıtlardan oluşmaktadır. Birçok cami projesi, otel, han, hamam, kaplıca, dershane, konut gibi projeleri üstlenmiştir. Bunların yanı sıra; minare, mihrap, minber, şadırvan, tezhip ve tezyin çalışmalarında da görev yapmıştır. Cevat Ülger çeşitli illerde de sayısız esere imza atmıştır. Bilgileri ile geleceğin mimarlarına yön vermiştir. Usta mimarın en çok bilinen camii projelerinin bazıları şunlardır:

  • Eskişehir’ de Tepebaşı Camii ve Reşadiye Camii
  • Kütahya’ da Domaniç Camii ve Tavşanlı Camii
  • Ankara’ da Abidinpaşa Camii
  • Bilecik’in Bozüyük İlçesi’nde
  • Trabzon’un Çaykara İlçesi’nde
  • Hatay’ın Kırıkhan İlçesi’nde
  • Konya’nın Ilgın ve Kadınhanı İlçelerinde Camii yapıtlarına imza atmıştır.