Çırağan Sarayı’nın yapımı III. Ahmed dönemine uzanır. İlk kez yalı olarak yapılan ve II. Mahmud tarafından yalının yıkılması ile hayata geçirilen Çırağan Sarayı, Abdülmecid döneminde yıkılarak yeniden yapılmaya başlanmış fakat maddi problemler nedeniyle inşaatı tamamlanamamıştır. Abdülmecid sarayın yapımını göremese de sarayın yapımı Sultan Abdülaziz döneminde tamamlanmıştır. Abdülaziz’in Dolmabahçe Sarayı’na geçişine kadar saltanata ev sahipliği yapan sarayın mimari özellikleri ve tarihi hakkında merak ettiklerinizi yazımızda derledik.
Çırağan Sarayı Nerededir?
Çırağan Sarayı İstanbul’dadır. Konum olarak Beşiktaş ile Ortaköy arasında bulunan saray, 17. yüzyılda “Kazancıoğlu Bahçeleri” olarak isimlendirilen alanda konumlanmıştır.
Çırağan Sarayı Hangi Padişah Tarafında Yapıldı?
Çırağan Sarayı’nın temelinin atılışı III. Ahmed’in dönemine karşılık gelir. Lale Devri’nde III. Ahmed tarafından yapılan mülk, düzenlenen “Çırağan Şenlikleri” ev sahipliği nedeni ile günümüzdeki ismini almıştır. II. Mahmud döneminde alınan alanın yeniden yapılandırması kararı ile 1834 yılında mevcut yalı yıkılırken, ahşap ve taş kullanılarak yeni saray inşa edilmiştir. Sultan Abdülmecid ise II. Mahmud tarafından yapılan ilk sarayı yıktırarak günümüzdeki halinin temellerini atmıştır. Parasal sıkıntılar nedeniyle yapımı Abdülmecid döneminde tamamlanamayan saray, 1871 yılında Sultan Abdülaziz tarafından doğu mimarisi tarzında yeniden yapılmıştır.
Çırağan Sarayı Mimarı Kimdir?
Çırağan Sarayı’nın mimarı Balyan ailesidir. Sarayın müteahhitliğini de Balyan ailesi üstlenmiş ve Sarkis Balyan ile ortağı Kirkor Narsisyan tarafından inşaat tamamlanmıştır.
Çırağan Sarayının Mimari Özellikleri Nelerdir?
Sarayın mimari özellikleri tasarlanırken Batı tarzı düşünülmüş fakat Abdülaziz döneminde tamamlanan saray, doğu tarzı ağırlıklı olarak inşa edilmiştir. Endülüst Emevileri tarafından inşa edilen Elhamra Sarayı, Çırağan için temel oluşturmuştur. Oryantalist eğilimlerin mimari özelliklerinde kendisini gösterdiği saray, diğer saraylarda olduğu gibi farklı bölümlerde inşa edilmiştir.
Saray toplamda beş bölüm ve on yapıdan oluşturulmuştur. 76 bin 360 metrekare alan üzerinde uzanan saray; Merasim ve Mabeyn Daireleri, Daire-i Hümayun, Harem ve Veliaht Dairesi gibi isimlendirilen yapılardan oluşur. Süsleme sanatınca zengin güzelliklere sahip olan saray, mobilyadan kapılara kadar uyumlu bir görsel bütünlüğe sahiptir. Girişin deniz tarafından yapıldığı saraya iki yönlü mermer büyük merdivenle giriş yapılırken, farklı yönlerinde de yine mermerden yapılmış merdivenler yer almaktadır. Direkli Salona deniz tarafındaki girişten ulaşılan sarayda bölümler ise çifte koridorlarla birbirine bağlanmıştır. Sarayın en görkemli bölümünü padişaha ait olan daire oluştururken, toplam kat sarayı bodrum dahil üç kattır.
Çırağan Sarayı Hangi Tarihte Yandı?
Çırağan’da yangın 20 Ocak 1910 yılında meydana geldi. 5 saat içerisinde yanan sarayda antikalar ve padişahlara ait özel koleksiyonlar kül olmuştur. Elektrik kontağından çıktığı söylenen yangın sadece birkaç saatte sarayı sararak geriye dört ana duvarı bırakmıştır. Çırağan Sarayı tamamlandığı 1871 yılından bu yana pek çok uğursuzlukla mücadele etmiş ve son yaşadığı uğursuzluk ise yangın olmuştur.
Just say Your opinion.
YOUR COMMENT