Dolmabahçe Sarayı Hangi Padişah Döneminde Yapıldı? Mimarı Kimdir?

dolmabahce-sarayi-mimari-ozellikleri

Dolmabahçe Sarayının yapıldığı dönem itibariyle Osmanlı İmparatorluğunun yeniliklere açılma anlarına karşılık gelir. 15. yüzyıldan başlayan ve devam eden 4 yüzyıl boyunca hanedanlığın simgesi haline gelen Topkapı Sarayı bırakılmış ve Dolmabahçe Sarayı yapılarak yeni bir döneme girilmiştir. Beşiktaş Sahilinde tüm ihtişamı ile ilk günkü görselini korumayı başaran saray 6 farklı padişahın ikametinde görev almış ve Mustafa Kemal Atatürk’ün pek çok çalışmasına ev sahipliği yapmıştır.

Dolmabahçe Sarayı Ne Zaman Yapıldı?

Sarayın yapımına başlangıç tarihi 13 Haziran 1842 olarak kaydedilmiştir. 19. yüzyılın sonlarında Beşiktaş Sahil Sarayına ait yapıların işlevselliğinde fark edilen eksiklikler nedeniyle dönemin padişahı Sultan Abdülmecid bu yapıları yıktırarak yerine Dolmabahçe Sarayı’nın yapılmasına karar vermiştir. Sarayın tamamlanması ise tam 13 yıl sürmüş ve 7 Haziran 1856 tarihinde kullanıma açılmıştır.

Dolmabahçe Sarayı Mimarı Kim?

Dolmabahçe Sarayı’nın mimarı dönemin en ünlü isimlerinden oluşmaktadır. James William Smith ve Nikoloğos Balyan gibi isimlerin yanında sarayın yapımında Abdülhalim Bey, Karabet Balyan, Altunizade İsmail Zühtü Paşa ve Ohannes Serveryan gibi isimler görev almıştır.

Dolmabahçe Sarayı Mimari Özellikleri Neler?

Sarayın mimari özellikleri iç ve dış tasarım ayrıntılarının tamamında kendisini göstermektedir. Yaklaşık 110 bin metrekarelik bir alana yayılı olan ve İstanbul’un en büyük ikinci sarayı unvanını elinde bulunduran Dolmabahçe, Barok mimari tarzında inşa edilmiştir. 3 bölümlü ana yapı ile bağlantısı sağlanan toplanda 16 ayrı bölümde inşa edilen saray, yüksek duvarları ve ince işleme detayları ile göz kamaştırmaktadır.

Ana duvarları taştan olan sarayın iç duvarlarında tuğla kullanılırken, döşemeleri ahşap malzemeden inşa edilmiştir. Yapımı sonrası saraya ilaveler yapılmış ve son olarak 1910 – 1912 tarihlerinde elektrik ve kalorifer sistemi döşenmiştir. Sarayın iç dekorasyonunda şamdan ve avize kullanımına sıkça rastlanırken, balo salonunda yer alan ve 36 metre yüksekliği ile dikkat çeken kristal avize, saraydaki en dikkat çeken süsleme detayları başında gelir.

Barok tarzın şatafatlı süslemelerine iç tasarımda da sıkça rastlanmaktadır. Altın yaldız oymalı varaklı mobilyalar, yivli sütunlar ve bitkisel motifler iç dekorasyonda göze çarpan mimari ayrıntılardır. Mobilyalarda batı tarzı göze çarparken, farklı ülkelerden gelen hediyelik eşyalar da Dolmabahçe’nin mimarisi ile uyum sağlamıştır. Sarayın üç ana bölümü ise devlet yönetim işlerinin yürütüldüğü Mabeyn-i Hümayun (Selamlık), padişah ve ailesinin özel yaşamına ait olan Harem-i Hümayun (Harem) ve önemli devlet törenlerinin yapıldığı Muayede Salonu (Tören Salonu) olarak isimlendirilmektedir. Sarayda 285 oda, 44 salon, 6 hamam ve 68 tuvalet bulunmaktadır.

Dolmabahçe Sarayında Hangi Padişahlar İkamet Etti?

Dolmabahçe’de ikamet eden padişahlar Abdülmecid ile başlar. Toplamda 6 farklı padişahın ikamet ettiği sarayda Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de önemli işlere imza atmış ve sarayın 71 numaralı odasında hayata gözlerini yummuştur. İkametgahı Dolmabahçe Sarayı olan 6 Osmanlı padişahı şunlardır:

  • Abdülmecid
  • Abdülaziz
  • Murad
  • Abdülhamid
  • Mehmet Reşad
  • Mehmed (Vahdettin)