Efsaneleri, Tarihi ve Mimari Özellikleri ile Kızkulesi

kiz-kulesi-hikayesi

Kızkulesi’nin tarihi ve mimari dokusu günümüzde halen tüm İstanbulluları büyülemeyi başarmaktadır. Yaklaşık 2500 yıllık tarihi ve dilden dile dolaşan efsaneleri ile Kızkulesi, uğruna şiirle ve şarkılar yazılan ender yapıların başında gelir. İlk yapımı antik çağlara dayanan bu efsanevi yapı, romantik bir aş hikayesi ile de ünlüdür. Her aşığın manzarasına bayıldığı ve günümüzde turizme kazandırılmış kule tarihi, mimarisi ve efsanesi ile ilgili merak edilenleri yazımızda derledik.

Kızkulesi Nerede?

Kızkulesi’nin yeri İstanbul’un Üsküdar ilçesidir. İstanbul Boğazında yer alan kule, Salacak açıklarında bulunan küçük bir ada üzerine inşa edilmiştir.

Kızkulesi Ne Zaman Yapıldı?

Kızkulesi’nin yapım yılı 2500 yıl öncesine dayanır. Tarihi kayıtlar incelendiğinde kulenin inşaatının M.Ö. 410 yıllarına kadar dayandığı gözlenmektedir. Eski Yunanlardan başlayan kulenin tarihi, Cumhuriyet dönemine kadar sürmeyi başarmıştır. Tarih boyunca da Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar kuleye sahip olarak çeşitli dokunuşlarda bulunmuşlardır.

Kız Kulesi’ni Kim Yaptırdı?

Kızkulesi’ni yaptıran isim Atinalı komutan Alkibiades’tir. Günümüzden yaklaşık 2500 yıl önce Alkibiades, boğazdan geçen gemileri kontrol etmek için kuleyi yaptırmıştır. M.Ö. 410 yıllarına karşılık gelen yapım yılı sonrasında ise Bizans ve Osmanlı dokunuşları ile kule, bugünkü görünümüne kavuşmuştur. 1998 yılında son restorasyonunu yaşayan ve 2000 yılında turizme açılan kule, yaklaşık 2500 yıllık serüveninde pek çok farklı hakimiyet ve dokunuş yaşayarak günümüze ulaşmayı başardı.

Romalılar İstanbul’u hakimiyetine aldıklarında yapıyı güçlendirmek için önemli adım attılar. Bizans İmparatoru Manuel Comnenos zamanında atılan adımlarda, yapı taşlarla güçlendirilmiş ve tam bir kule olarak tasarlatılarak savunma binasına dönüştürülmüştür. İstanbul’un fethi ile Osmanlı hakimiyetine giren Kızkulesi’nde restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Fatih Sultan Mehmet zamanında kulenin bugünkü temel ve alt kat bölümleri inşa edilmiştir.

Kızkulesi Mimar Kimdir?

Kızkulesi’nin mimarı için belirli bir isim bulunmamaktadır. Mimarlık alanının önemli isimleri arasında gösterilen Kızkulesi, yapımından bugüne kadar farklı 5 dönem yaşamış ve her dönemde bazı dokunuşlar gerçekleştirilmiştir. Kızkulesi’ne tarihi boyunca emeği geçen isimler şu şekildedir:

  • Ö. 410 yılında Atinalı komutan Alkibiades tarafından Boğazların hakimiyetini için yapıldı.
  • Ö. 341 yılında Yunan Komutan Chares, bulunduğu adacığa mermer sütunlar üzerinde anıt mezar yaptırdı.
  • S. 1100’lu yıllarda Roma İmparatoru Manuel Comnenos tarafından küçük adacık üzerine ilk belirgin kule inşa edilir.
  • Fatih Sultan Mehmet tarafından kale yıkılır ve yerine küçük taştan kalecik yaptırır.
  • 1510 yılındaki depremde hasar gören kule, Yavuz Sultan Selim döneminde onarım görmüştür.
  • yüzyıldan sonra kuleye fener ilavesi yapılmıştır.
  • 1719 yılında çıkan yangın sonrası hasar gören kule, 1737 yılında yeniden onarım geçirmiştir
  • 1832 – 1833 yılları arasında II. Mahmud döneminde kulenin bugünkü şeklini kazandığı tadilat gerçekleştirilmiştir.
  • 1857 yılında Fransız bir şirket tarafından kuleye yeni bir fener yapılmıştır.
  • 1943 yılında çürüyen ahşap kısımlar kısılarak betonarmeye çevrilmiştir.
  • 1995 – 2000 yılları arasında son restorasyonu yapılarak turizme kazandırılır.

Kızkulesi Efsanesi Nedir?

Kızkulesi’nin efsanesi Galata Kulesi ile ilişkili romantik bir aşk hikayesidir. Hikayeye göre bu iki kule birbirine aşıktır ve ilk hamle Galata Kulesi’nden gelir. Hezarfen Ahmet Çelebi uçmak için Galata Kulesi’ne çıktığında kule, Kızkulesi’ne duyduğu aşkı fısıldayarak mektubunu verir. Hezarfen ise mektupla birlikte Kızkulesi’ne ulaşır ve mektubu teslim eder. Kızkulesi sevinçten havalara uçarken, Galata Kulesi’ne olan aşkını itiraf eder. İki kule arasındaki aşk, İstanbul’un en güzel manzarasının oluşmasına sebep olmuştur. Kızkulesi ile Galata Kulesi aşkı bu iki mekanı aşıklar için özel kılarken, Galata Kulesi hakkında merak ettikleriniz için yazımıza göz atabilirsiniz.

YOUR COMMENT