İshak Paşa Sarayı’nı Kim Yaptı? Mimarı Kim?

ishak-pasa-sarayi-mimari

İshak Paşa Sarayı’nın yapımı 99 yıl gibi uzun bir sürede tamamlanmıştır. Ağrı Dağı’nın yakınlarında yer alan ve yapımı yüzyıl süren saraya her yıl çok sayıda ziyaretçi akın etmektedir. Selçuklu sanatının pek çok özelliklerini taşıyan ve zamanının en modern mimari özelliklerini taşıyan sarayın mimarisine de Ahıskalılar imza atmıştır. Haremi, selamlığı, camisi ve 116 odası ile ihtişamından hiçbir şey kaybetmeyen İshak Paşa Sarayı tarihi ve mimarisi ile ilgili merak edilenleri yazımızda sizler için derledik.

İshak Paşa Sarayı Nerededir?

İshak Paşa Sarayı’nın konumu Ağrı ilinin Doğubeyazıt ilçesi yakınlarıdır. Doğubeyazıt’a 5 kilometrelik bir mesafede yer alan saray, Yukarı Tavla Köyü’nde bulunmaktadır.

İshak Paşa Sarayı Ne Zaman Yapıldı?

İshak Paşa Sarayı’nın inşası 1685 yılında başlamış ve tamamlanması tam 99 yıl sürmüştür. Çolak Abdi Paşa tarafından yapımına başlanan bey sarayının inşaatı 1784 yılında Küçük İshak Paşa tarafından tamamlanmıştır.

İshak Paşa Sarayı Hangi Padişah Döneminde Yapıldı?

İshak Paşa Sarayı’nı yapıldığı dönem I. Abdülhamid padişahlığına denk gelmektedir. Saray Çolak Abdi Paşa tarafından yapımına başlanan sarayın ilk inşa döneminde tahtta III. Ahmed oturmaktaydı.

İshak Paşa Sarayı Mimarı Kim?

İshak Paşa Sarayı’nın yapımında Ahıskalı mimarlar görev aldı. Sarayın mimarisi için tarihi kayıtlarda herhangi bir isim bulunmamakta olup, mimarların Ahıskalı oldukları bilinmektedir.

İshak Paşa Sarayı’nın Mimari Özellikleri Nelerdir?

Sarayın mimarisi Osmanlı ve Selçuklu özellikleri yanında Avrupa’da etkisini sürdüren Barok mimari özelliklerini taşımaktadır. Sarp bir kayalık üzerinde kartal yuvasını andıran saray, 116 odalıdır. Surlar ile çevrili olan ve yaklaşık 7 bin 600 metrekarelik alanda inşa edilen sarayı doğu-batı yönlüdür. Karaburun tepesi üzerinde terası ile birlikte iki avlusu ve farklı yapı topluluğundan oluşan saray üç katlı olarak inşa edilmiştir. Her odasında ocak ve dolap yerleri gibi ayrıntılara yer verilen kompleks içerisinde harem, eğlence yerleri, cami, uşak ve seyis odaları, cezaevi, erzak depoları, hamam, aşevi, harem odaları ve cephanelik gibi alanlar yer almaktadır.

Doğu cephesini süsleyen giriş kapısında Selçuklu motifleri yer almaktadır. Bitki motiflerine yer verilen kapı tüm görkemi ile ziyaretçileri büyülemektedir. Kompleks içerisinde yer alan cami tek kubbeli inşa edilmiş ve iki farklı taş ile minaresi örülerek camiye özgün bir görünüm kazandırılmıştır. Sarayın selamlık cephesinde yer alan kanatlı ejder, insan ve aslan figürleri ise görülmeye değerdir. Mimari açıdan zamanın ötesinde bir tasarıma sahip olan saray, Ağrı’da yapılan en büyük Osmanlı yapıtıdır.

İshak Paşa Sarayı Neden Önemlidir?

İshak Paşa Sarayı’nın önemi için gerek mimarisi, gerek inşa edildiği alan bakımından pek çok özel yan gösterilebilir. Sarayın en ilginç özelliği ise dünyada ilk kalorifer sisteminin kullanılması olarak öne çıkmaktadır. Taş duvarlarda yer alan boşluklardan ısınmak için sıcak su sisteminin kullanıldığının ortaya çıkması, dünyada ilk kalorifer sisteminin kullanıldığı yapıyı İshak Paşa Sarayı yapmaktadır.