Mimaride sofistikenin tanımını yapmak kolay değildir. Bunun nedeni ise her mimarın sofistike çalışmasının kendine özgü olduğundan kaynaklanır. Sofistike kelimesinin Türk Dil Kurumu’ndaki karşılığı karmaşık, yapmacık ve yanıltıcıdır. Mimaride sofistike ise farklı şekillere ve desenlere sahip ürünleri bir araya getirerek bir bütün oluşturmaktır. Her mimarın sofistike tarzını uygulama şekli ise farklıdır. Temelinde karmaşa yatan bu tanımın iç dizaynda kullanılması akıllara boğucu ve yorucu bir ortam oluşmasını getirebilmektedir. Ancak mimaride yapılan çalışmalarda mobilyalara ve aksesuarlara bakıldığında belirli bir düzen görülmektedir.
Mimaride Sofistike Ne Demek?
Mimaride sofistike kullanımının altında yatan özgünlüktür. Her malzeme doğru kullanıldığında birbirleri ile uyumlu olabilir. Birbirinden zıt renk tonlarını farklı nesnelerde kullanarak alışılmışın dışında bir ortam yaratabilmek için güçlü bir hayal gücüne ihtiyaç vardır. Herhangi bir şeye sofistike diyebilmek için farklı görüşlerin olması gerekir. Mimaride sofistike tarzını kullananlar yapıtı görün herkesin değişik yorumlarının olmasını beklerler. Herkeste aynı duyguyu yaratmayan atmosfer için bu tanım kullanılabilir.
Mobilya ve aksesuarların benzer malzemelerden yapılmamış olması bu duruma daha fazla anlam katar. Seramik vazoların yanında demir ve metalden oluşmuş aksesuarları kullanmak yeni bir tarza adım atıldığının örneği olabilir. Bunun yanında sofistik bir şekilde dizayn edilen alanların rahat olması da önemlidir. Yalnızca karmaşık bir görüntü için değil eşyaların kullanışlı olmasına da dikkat edilerek yapılmalıdır.
Sofistike Mimaride Nasıl Kullanılır?
Sofistike kullanımında dekor edilecek alanların hangi amaca hizmet ettiği önceden belirlenmelidir. Kullanım şekline göre eşya seçimi yapılacağından bu alanı kullanacak bireylerin sayısı ve yaş grupları da önemli sayılabilir. Bu adımlardan sonra eşyalar için renk tasarımı yapılmalıdır. Hangi malzemenin ne tür bir renk tonuna sahip olacağı belirlenmelidir. Mimaride sofistike tarzının net bir şekilde gösterilmesi isteniyorsa kişiler mutlaka kendi tarzlarını yansıtmalıdırlar. Daha önceden yapılmış örneklere bakıldığında kişiler kopyaya düşebilir bu yüzden oluşturmak istenen ortamın renk tonları belirlendikten sonra özgün eşya ve aksesuar seçimi yapılmalıdır. Profesyonel mimarlardan destek alarak yapılmak istenen ortam daha da iyi bir hale getirilebilir.
Sofistike Stilin Özellikleri Nelerdir?
Sofistike tarzın özellikleri arasında şunlar gösterilebilir:
- Güçlü ve silik çizgiler ile yapılan duvar temaları
- Birbirinden zıt renklerde seçilmiş ürünlerin kullanımı
- Her ortamda bulunabilen aydınlatmaların aksine büyük ve göz alıcı abajur seçimi
- Farklı malzemelerden oluşan mobilyaların doğru konumlandırılması ile diğer eşyalar ile uyum sağlaması
Uyumsuzluğun Uyumu
Uyumsuzluk ve uyum birbirlerinin parçasıdır. Birbiri ile alakası olmayan desen ve figürler yan yana getirildiğinde kusursuz bur uyum sağlanabilir. Sofistike denildiğinde zihinlere tam olarak böyle bir görüntü gelmesi gerekir. Tüm tarzların birleşiminden ortaya çıkan muhteşem detaylar bütünüdür. Mimaride sofistike yaratabilmenin temelinde karmaşık bir mekan oluştururken uyumsuzluğun uyumunu kullanmak vardır.
Son yorumlar