Rönesans Mimarisi Nedir? Hangi Özelliklere Sahiptir?

ronesans-mimarisi-ozellikleri

Rönesans mimarisine ait özellikler yapıldığı tarihten bugüne kadar geçen sürede korunmayı başarmış pek çok önemli eserle kendisini gösterir. Mimarlık tarihini de etkileyen en önemli sanat akımları arasında yer alan Rönesans döneminde, Gotik Mimarisi sonrasında etkisi uzun yıllar sürecek önemli değişimler yaşanmıştır. Rönesans mimarisi Flippo Brunelleschi ile başlarken, akımın kurallarını oturtmak Leon Battista Alberti ve Filarette gibi isimlere kalmıştır. Merak edilen tüm yönleri ile Rönesans dönemine damga vuran mimari akımı tüm yönleri ile yazımızda sizler için ele aldık.

Rönesans Ne Demektir?

Rönesans “yeniden doğuş” anlamına gelmektedir. Avrupa için aydınlanma çağına başlangıç olarak kabul edilen Rönesans, sanat ve mimari alanda önemli değişimlere yol açmıştır.

Rönesans Mimarisi Nerede Ortaya Çıktı?

Rönesans mimarisinin ortaya çıktığı ülke İtalya’dır. İtalya’nın Toscana bölgesinde ortaya çıkan ve devam eden tarihlerde İngiltere, Almanya ve Fransa’yı etkisi altına alan Rönesans döneminin ilk mimarı Flippo Brunelleschi’dir. Brunelleschi, yarım kalan geç gotik tarzda tasarlanmış Floransa Katedrali’ni tamamlayarak ilk Rönesans mimari eserini dünyaya kazandırmayı başarmıştır.

Rönesans Mimarisi Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Rönesans mimari anlayışının ortaya çıkışı 15. yüzyıl başlarına karşılık gelir. Gotik mimari anlayışı sonlandıran Rönesans döneminde İtalya öncü olurken, 16. yüzyılla birlikte Avrupa’nın önemli ülkelerinde mimari anlayış benimsenerek önemli yapılarda kullanılmaya başlamıştır.

Rönesans Mimarisi Neden Ortaya Çıktı?

Rönesans mimarisinin ortaya çıkma nedeni kiliseye karşı bir başkaldırı olarak yorumlanabilir. Artan zenginlikle birlikte dönemin insanı Tanrı’dan uzaklaşmış ve Hümanizm felsefesine yoğunlaşarak insan temelli bir anlayış benimsemiştir. Dini yapıların görkemini artıran Gotik mimari de bu dönemde arka planda kalırken, Roma ve Antik Yunan medeniyetlerine artan ilgi felsefe ile sınırlı kalmayarak mimari alana da yayılmıştır. Artan zenginlik, din merkezli Gotik anlayışın hızla terk edilerek bilim ve sanat merkezli bir hayatın evrilmesine yol açmıştır. Hümanizm felsefesinin ve matbaanın etkisi ile Rönesans akımı hızla Avrupa’ya yayılmayı başararak dinsel farklılıkları meydana getirmiştir.

Rönesans Mimarisi Özellikleri Nelerdir?

Rönesans mimarisinin özellikleri ihtişamını Roma İmparatorluğu döneminde yapılan mimari sanatlardan alır. Vitruvius tarafından kaleme alınan 10 ciltlik “De architectura” isimli eserle birlikte popülerliği artan mimari akım, simetri ve oranla ilgili anlayışı değiştirmede başarılı olmuştur. Altın Oran kavramının temelleri Rönesans döneminde atılırken, döneme ait yapıların özelliklerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Mimari tasarımlarda sayısal oranlar baz alınmıştır.
  • Dış görünüşler geometrik şekillerden oluşmuştur.
  • Antik mimaride örneklerine rastlanan klasik elemanların kullanımı yaygınlaşmıştır.
  • Bileşik tonoza geçiş yaşanmıştır.
  • Daire ve kare form klişe planları tercih edilmiştir.
  • Taş, mermer ve tuğla kullanımı eserlerde artmıştır.
  • Yarım daire kemerler kendisine yer bulmuştur.
  • Işıklandırmada yönlendiricilik tercih edilmiştir.
  • Sadece dini yapılarda değil, köşk ve sosyal binalarda da Rönesans tasarım etkisi gözlenmiştir.

Avrupa’da Rönesans Mimari Tarzda Hangi Yapılar İnşa Edildi?

Avrupa’daki Rönesans mimari özellikte yapılar farklı ülkelerde kendini gösterir. Dönemin en ünlü mimar ve heykeltıraşı Michelangelo Buonarotti, İtalya’ya çok sayıda eser kazandırırken; İngiltere, Fransa ve Almanya’da da önemli yapılarda Rönesans etkisi fark edilir. Avrupa’da Rönesans mimari örnekleri için aşağıda bazı önemli yapılar paylaşılmıştır:

  • Aziz Petrus Bazilikası
  • Farnese Sarayı
  • Chambord Şatosu
  • Sforza Şapeli
  • Heidelberg Kalesi
  • El Escorial
  • Karl Sarayı
  • Quens’s House

Türkiye’de Rönesans Mimarisi Örnekleri Nelerdir?

Türkiye’deki Rönesans mimari tarzda eserler için fazla örnek bulunmamaktadır. Mimari tarzın ortaya çıkışının Osmanlı Dönemi’nin en güçlü yılları ile paralellik göstermesi, mimari tarzın yeterince ilgi görmemesine yol açmıştır. Osmanlı’da ise Rönesans’ın yeniden doğuş olarak etkilendiği tek yapı Ayasofya’dır. Mimar Sinan, eserlerinde Ayasofya vasıtası ile Bizans dönemi mimarisini kullanarak Rönesans mimarisi alanında eserler kazandırmıştır.

YOUR COMMENT