Silüet Nedir? Mimaride Silüet Ne Anlama Gelir?

siluet-nedir

Silüet belirlenen renk tonuna özgü kesin çizgiler olamadan yalnızca yapılanın ne olduğunu anlamaya yarayan gölge çizimlerdir. TDK’ya bakıldığında bu sözcüğün dilimize Fransızcadan geçtiği görülmektedir. Mimaride silüet ise binaların yanlarında bulunan kaldırımların ve sokakların kesit alanlarından oluşmaktadır. Yani var olan nesnelerin yükseltisinin belirlendiği çizimlerdir. İki binanın arasında kalan ve krokide belli olmasını sağlayan bu çizimlere kesitler eklendiğinde gölge verilerek yükseltinin vurgulandığı alanlardır.

Silüet Çizim Nedir?

Silüet çizimlerinin temelinde vurgu ve gölge vardır. Çizilen nesnelerin boyut kazanmasını sağlayan gölgelendirme işlemi doğru bir şekilde yapıldığında silüet çizim olarak karşımıza çıkar. Çizilen nesne ne olursa olsun belirgin hatlara sahip olmasa da yapılan vurgular sayesinde ne olduğunun anlaşıldığı çizimler silüet tekniği ile oluşturulmaktadır. Çizime bakıldığında resmedilenin yalnızca dış hatları belirgindir. Ayrıntıların verilmek istenmediği resimlerde bu yöntem sıklıkla kullanılmaktadır. Farklı malzemeler ile yapıldığında her nesne olduğundan değişik şekillerde görülmektedir.

Silüet Planı Nedir?

Silüet planlarının oluşturulmasının örneği şu şekilde verilebilir. Çizilmek istenen alana bakılır ve gözler kapatılır. Ardından renkler ve detaylar solmaya başlar ancak bakılan nokta belirsiz bir şekilde hafızada kalır. Silüet planı da buna benzemektedir. Birçok ayrıntı yok sayılırken çizilen alanın neresi olduğu bellidir. Çizilenin kusurlarının örtüldüğü gölge ve karaltılar sayesinde resme aktarılmaktadır. Genellikle şehir çizimlerinde silüet planı kullanılmaktadır. Mimaride silüet kullanıldığında fazla ve gereksiz detaylar yer almaz. Ancak kesinlikle bakanların neresi olduğuna dair fikirleri bulunur.

Mimaride Silüet Çiziminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Mimaride silüet çizilirken ayrıntıların gölgelendirme yöntemi ile belirli olması gerekmektedir. Silüet şeklinde çizilmek istenen yerlerde binalar yollar ve yapıların iki yanları da belirlenmelidir. Bir noktanın kuş bakışı görünümünün baz alınması gerekir. Yukarıdan bakılan alanlardaki yükseltilerin ne kadar olduğu bilinmese de gölgelendirme yapılarak kapı, pencere, kaldırım ve binanın katlarının görülmesi önemlidir. Aşırı detaylardan kaçınılarak yalnızca gözlemlenen noktalardaki genel şekiller resmedilmektedir.

Mimaride Silüet Çizimi Nasıl Yapılır?

Mimaride silüet çizimi yapılırken öncelikle başlanması gereken nokta binaların dış görünüşleridir. Keskin olarak çizilmesi gereken tek alanlar nesnelerin kenar kısımlarıdır. Genellikle tasarımcılar dış hatlarını belirledikleri noktalara kendilerince biçimlendirme yaparak ortaya yeni bir çizim çıkartırlar. Çok kullanılan bir teknik olan mimaride silüet çiziminde tasarımcının yapmak istediği detaylar kesin çizgiler olamadan gölgelendirme ile yapılmalıdır. Kullanılan materyaller çizimi farklı alanlara götüreceğinden çizimin sunulacağı alana özgü aksesuar seçimi yapılmalıdır.

Birbirinden ayrı nesneleri çizmek için farklı renk kullanımı ya da seçilen renk tonunda belirgin artışlar kullanılabilir. Yükseltinin belli edilmesi istendiğinde noktaları çoğaltarak nesnenin varlığı öne çıkarılabilir. Disiplinin ön planda olması gereken silüet çiziminde yapılan hataların üstünden geçmek yerine silerek düzeltilmesi gerekmektedir.  Bunun yanında bu bilgiler mimaride silüet çizimi yapmaya yeterli gelmeyeceğinden tasarımcıların teknik çizim eğitimi alması gerekmektedir.