Süleyman Şah Türbesinin Mimarı Ünal Demirarslan Kimdir? Hayatı ve Eserleri

sulayman-sah-turbesinin-mimari

Süleyman Şah Türbesinin değerli mimarı Ünal Demirarslan, 2 Ocak 1935’te dünyaya gelmiştir. Ünlü mimar 1959 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olmuş ve 1986’da Mimar Sinan Üniversitesi’nde doktora yaparak eğitim hayatına devam etmiştir. Doktora sonrası Doçent ve ardından Profesör unvanlarını almayı başararak eğitim kariyerinde zirveye ulaşmıştır. Profesörlük unvanını almasının ardından ise Maltepe Üniversitesi’nde derslere giren Demirarslan, öğrencileri tarafından çok sevilen iyi bir eğitimci imajı çizmiştir.

Eğitim hayatındaki başarısı yanında önemli eserlerde mimarlık görevini üstlenen Ünal Demirarslan, aralarında Süleyman Şah Türbesinin de bulunduğu pek çok eseri literatüre kazandırmıştır. Bakanlık ve üniversitelerde yöneticilik de yürüten Süleyman Şah Türbesinin Mimarı Ünal Demirarslan geçtiğimiz günlerde üzücü haberle gündeme geldi ve maalesef ki yaşayan efsane 17 Ocak 2022 tarihinde hayata gözlerini yumarak mimarlık dünyasını yasa boğdu.

Ünal Demirarslan Kimdir?

Mimar Ünal Demirarslan, Profesör unvanı elde etmiş ve pek çok eserde imzası bulunan ünlü bir mimarımızdır. Mezun olduğu tarihten vefatına kadar geçen süre zarfında sayısız eser vermiş Demiraslan, 1968 yılında göreve başladığı Bayındırlık Bakanlığı’nda Müdürlük görevine yükselmiş ve 1973 tarihine kadar Müdürlük görevine devam etmiştir.

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatları Fakültesi kurucu ismi olan Demirarslan, fakültede dekanlık yapmıştır. İlerleyen yıllarda ise tarih yaprakları 2022 yılını gösterdiğinde, Haliç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkanlığı’nı da üstlenerek başarılı kariyerini sürdürmüştür. 2008 yılına gelindiğinde ise Maltepe Üniversitesi’nde de üyelik görevi yürütmüştür.

Profesör Dr. Ünal Demirarslan yöneticilik dışında birçok yarışmaya katılmış ve ödüller kazanmıştır. Bunun yanında Ankara Milli Kütüphane projesini başlatmış ve Süleyman Şah Türbesi’nin projelerini de üstlenmiştir. Geçtiğimiz aylarda üzücü haberini aldığımız Mimar Demirarslan 87 yaşında hayata gözlerini yummuştur.

Süleyman Şah Türbesi Tarihi Nedir?

Süleyman Şah Türbesi’nin tarihi 12. yüzyıl başlarına dayanmaktadır. Halep Emiri tarafından yapımına başlanan türbe, Emir’in oğlu Nureddin’in döneminde devam eden çalışmalar sonrası tamamlanmıştır. Moğolların saldırısı nedeniyle 1260 yılında bazı yerleri yıkılan Süleyman Şah Türbesi, ismini veren Süleyman Şah ve iki askerinin Fırat Nehrini geçerken suda boğulması sonucunda iki isme ev sahipliği yaptı. Süleyman Şah ve iki askerinin naaşı 1228 yılında türbeye gömülmüştür.

Yavuz Sultan Selim, türbenin de bulunduğu bölgeyi Osmanlıya kazandırdıktan sonra Süleyman Şah Türbesinde hızla restorasyon çalışmalarını başlatmıştır. Kurtuluş Savaşı sonrası imzalanan Lozan Anlaşması ile türbe Türkiye topraklarına bırakılmış ve Türk toprağı statüsünü korumuştur. 1938 yılında türbenin yanına Jandarma Karakolu inşa edilerek Türk askerlerince korumaya alınmıştır. 1973 yılında ise türbenin sular altında kalacağı gerekçe gösterilerek taşınması uygun görülmüş, Süleyman Şah Türbesinin Mimarı Ünal Demirarslan bu projede görev alarak kendisini ünlü eden projeyi başarı ile ifa etmiştir.

Süleyman Şah Türbesi Nerede?

Süleyman Şah Türbesi’nin günümüzdeki yeri Ceber Kalesi ile Fırat Nehrinin kuzeyinde yer almaktadır. Suriye 1973’te yapmak üzere olduğu barajını tamamladığında türbenin kullanılamayacağını ön görmüştür. Türkiye bunun üzerine türbeyi başka bir noktaya taşımak için DSİ’de görevli uzmanlar seçmiştir. Türbe mimarı olarak da Ünal Demirarslan görevlendirilmiştir.

Karakozak köyünün sınırları içerisinde olan türbe ve türbedarların konaklayacağı konutlar Demirarslan tarafından yalnızca 4 ayda inşa edilmiştir. Süleyman Şah ve iki askerinin de naaşları yeni türbeye nakledilmiştir.

Ünal Demirarslan’ın Eserleri Nelerdir?

Mimar Ünal Demirarslan’ın eserleri şunlardır:

  • Ankara Milli Kütüphane
  • Tahsin Bey Apartmanı
  • Süleyman Şah Türbesi
  • Sapanca Maşukiye Siteleri
  • Ev Projesi
  • Expo 70 Dünya Duarı
  • Haydar Aliyev Evi