Topkapı Sarayı Nerede, Kim Tarafından Yapıldı? Mimari Özellikleri ve Tarihi

topkapi-sarayi

Topkapı Sarayı’nın yapımı İstanbul’un fethi sonrasında başlamıştır. İstanbul Boğazı ve Haliç arasını tüm ihtişamı ile süsleyen Topkapı Sarayı, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu için eğitim, idare ve sanat merkezi olarak görev alan sarayın özellikleri ve bilinmeyen tarihi hikayesini sizler için yazımızda derledik.

Topkapı Sarayı Nerede?

Topkapı Sarayı’nın bulunduğu yer İstanbul sınırlarındadır. Osmanlı padişahlarının ikamet ettiği saray, İstanbul Sarayburnu’ndadır. İstanbul Boğazı ve Haliç ortasında yer alır. Adres olarak Fatih semtinin Cankurtaran mahallesi, sarayın bulunduğu alanı tarif etmek için kullanılır.

Topkapı Sarayı Kim Tarafından, Ne Zaman Yapıldı?

Topkapı Sarayı’nın yapılışı 600 yıl öncesine, Fatih Sultan Mehmet dönemine dayanır. İstanbul’un fethi sonrası yapımına başlanan sarayın yapımına 1460 yılında başlanmıştır. Tam 18 yılda bitirilen sarayın yapımı 1478 yılında tamamlanmıştır.

Topkapı Sarayı Mimari Özellikleri Nelerdir?

Topkapı Sarayı’nın mimarisi her yönü ile özel ve farklıdır. 1985 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne dahil eden saray, Barok ve Osmanlı Mimarisi kullanılarak inşa edilmiştir. Osmanlı döneminin en ünlü mimarlarının dokunuşlarına sahip olan saray, 700 bin metrekarelik alana inşa edilmiştir. Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilse de yangın ve farklı sebeplerden dolayı farklı padişahlar saraya özellikler kazandırmıştır. Bahçeler ve meydanlar ile çevrili olan sarayın dört avlusu bulunur.

Üçü limanda ve dördü karada bulunan saray surları, yapının ihtişamını yansıtır. Surlar içerisinde köşk, cami, divan, koğuş, harem, devlet dairesi, kasır ve bahçe gibi farklı yapılar yer alır. Cumhuriyetin ilanından sonra müze olarak kullanılmaya başlayan Topkapı Sarayı, günümüzde yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi ile karşılaşmaktadır.

Topkapı Sarayı’nın Mimarı Kimdir?

Topkapı Sarayı’nın mimarı unvanına sahip tek bir isim bulunmamaktadır. Saraya mimari dokunuşları ile hayat veren beş farklı usta bulunur. Topkapı Sarayı mimarı olarak anılabilecek beş usta isim şunlardır:

  • Fatih Sultan Mehmed
  • Acem Ali
  • Davud Ağa
  • Mimar Sinan
  • Sarkis Balyan

Topkapı Sarayı Hangi Tarihte Müze Oldu?

Topkapı Sarayı’nın müze oluşu Cumhuriyet dönemine rastlar. Saray 9 Ekim 1924 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. Günümüzde halen müze olarak hizmet veren yapı, 1985 yılından bu yana UNESCO tarafından dahil edildiği Dünya Mirasları Listesi’nde yer almaktadır.

Topkapı Sarayı Bölümleri Nelerdir?

Topkapı Sarayı’ndaki bölümler birbirine geçmeli olarak inşa edilen dört avluya yayılmıştır. Dört avlu içerisinde yer alan Topkapı Sarayı bölümleri aşağıda sizler için derlendi:

  • Birinci Avlu: Bu avluda padişahın geçiş törenlerine sahne olan Alay Meydanı bulunmaktadır. Törensel giriş yapısı Babüsselam ve Bab-ı Hümayun bölümleri birinci avluda yer alırken, Doğu Roma döneminden kalan Aya İrini de avluda bulunmaktadır.
  • İkinci Avlu: Bayramlaşma ve ulufe dağıtımı gibi kullanılan bu avluda Divan Meydanı ile birlikte Divan-ı Hümayun yer alır. Padişahın divan toplantılarını izlemek için kullandığı Adalet Kasrı burada yer alırken, Dış Hazine, Zülüflü Baltacı Ocağı ve Has Ahırlar gibi bölümler ikinci avluda bulunmaktadır. Beşir Ağa Camii ve Hamamı bu alanda yer alırken, saray okulu bu bölümde bulunmaktadır.
  • Üçüncü Avlu: Enderun Avlusu, Arz Odası, Fatih Köşkü, Ağalar Camii, Kilerli Koğuşu, Has Oda Koğuşu ve Harem Kapısı; üçüncü avluda bulunan bölümlerdir. Kutsal Emanetler Odası burada yer alırken, Kilerli Koğuşu içinde kutsal emanetler yer almaktadır.
  • Dördüncü Avlu: Padişahın yazlık olarak kullandığı Sünnet Oadsı, Revan Köşkü ve Bağdat Köşkü gibi bölümlerin bulunduğu avlu; 17. yüzyıl ortalarında Haliç tarafına doğru yapılmıştır. Lale Bahçesi ve Sofa-i Hümayun gibi bölümler, avluda yer alır.

YOUR COMMENT