Mimar Sinan’ın hayatı ve eserleri vefatının 433. yılında anılmaya devam ediyor. Koca Sinan diye anılan usta mimar, Osmanlı’nın en güçlü dönemine yakışan ve günümüze kalmayı başaran sayısız esere imza attı. Dünyanın en büyük mimarlarından kabul edilen Mimar Sinan için İstanbul Atlas Sineması’nda “Mimarların Piri Sinan” belgeseli gösterime girdi. Yaklaşık elli yıllık bir sürede dört yüzü aşan eserde baş mimarlık görevini üstlenen Koca Sinan, dehası ve yapı çözümleri ile çağını aşmayı başardı.
Mimar Sinan Nerede, Hangi Yıl Doğdu?
Mimar Sinan’ın doğumu 15. yüzyıl sonlarına karşılık gelir. Sinan, Kayseri’nin Ağırnas köyünde 29 Mayıs 1489 tarihine hayata gözlerini açmıştır.
Mimar Sinan Devşirme Mi?
Mimar Sinan’ın etnik kökeni hakkındaki bilgiler kesinlik içermese de devşirme olduğu bilinmektedir. Bugünkü adı ile Ağırnas olan Agrianos’ta dünyaya gelen Sinan, Ermeni veya Rum ya da Hristiyan Türk olarak tanımlanmaktadır. 1511 yılında henüz 22 yaşında iken dönemin padişahı Yavuz Sultan Selim zamanında İstanbul’da Yeniçeri Ocağı’na alınan Sinan, bu tarihte devşirilerek dülgerlik mesleğini öğrenmiştir.
Mimarlık Öncesi Sinan Osmanlı’da Hangi Görevleri Üstlendi?
Mimarlık öncesi Sinan’ın görevleri 1511 yılında getirildiği İstanbul Yeniçeri Ocağı’nda başlar. Osmanlı Ordusu’na asker yetiştiren Acemi Oğlanlar Ocağı’nda devşirilen Sinan, burada dülgerlik mesleğini öğrenerek Mimarlık alanında çağın en önemli isimleri ile çalışma fırsatı elde eder. 1520 yılında Yeniçeri Ocağı’ndan alınır ve 1522 yılındaki Rodos seferleri sonrasında subaylığa yükselttirilir.
15262 yılında yayabaşı olarak görev aldığı Mohoç seferinden sonra cephane görevlisi olur. Son Bağdat seferinde Van Gölü’nü geçmek için görev aldığı üç gemi inşaatını başarı ile tamamlayarak haseki unvanına sahip olur. 1538 yılında Prut Irmağı üstün Yüksek Dergah Mimarları Başkanı olur ve Acem Ali’nin vefatı sonrası 1539 yılında Saray Başmimarı olarak Mimar Sinan göreve getirilir.
Mimar Sinan Hangi Seferlere Katıldı?
Sinan’ın katıldığı seferler 1514 yılında Çaldıran Savaşı ile başlar. 1516 – 1520 tarihleri arasında Mısır seferlerine de katılan Sinan, bu süreçlerde antik yapıları inceleyerek mimarlık alanındaki bilgi birikimini artırmıştır. Sinan’ın Yeniçerilik döneminde katıldığı seferler şunlardır:
- Çaldıran Savaşı (1514)
- Mısır Seferleri (1516 – 1520)
- Belgrad Seferi (1521)
- Rodos Seferleri (1522)
- Mohoç Seferi (1526)
- Viyana Seferi (1529)
- Almanya Seferi (1529 – 1532)
- Bağdat ve Tebriz Seferleri (1532 – 1535)
- Pulya Seferş (1536)
- Moldova Seferi (1538)
Mimar Sinan Hayatı Boyunca Kaç Esere Mimarlık Yaptı?
Mimar Sinan’ın eserleri dört yüzü aşmıştır. Acem Ali’nin 1539 yılındaki vefatı sonrası Saray Baş Mimarı olarak görev aldı. Sinan, hayatı boyunca Osmanlı’ya kayıtlı olarak şu eserleri kazandırmıştır:
- Cami: 84 adet
- Mescit: 52 adet
- Medrese: 57 adet
- Hamam: 48 adet
- Köşk ve Saray: 35 adet
- Türbe: 22 adet
- Kervansaray: 20 adet
- İmaret: 17 adet
- Köprü: 8 adet
- Okul ve Darülkurra: 7 adet
- Su Yolu Kemeri: 7 adet
- Ambar ve Mahzen: 6 adet
- Darüşşifa: 3 adet
Mimar Sinan’ın Çıraklık Dönemi Eseri Nedir?
Mimar Sinan’ın çıraklık eseri İstanbul’daki Şehzade Mehmed Camisi’dir. Çıraklık, kalfalık ve ustalık eserlerim olarak en beğendiği eserleri isimlendiren Sinan, Şehzade Mehmet Camisi’nde aydınlık bir mekan yaratmayı amaçlamıştır. Dış görünümün kitlesel etkisini azaltmak adına kubbeyi, dört ayağın taşıdığı ve dört yarım kubbenin desteklediği bir sistemde inşa ettirmiştir.
Mimar Sinan’ın Kalfalık Dönemi Eseri Nedir?
Mimar Sinan’ın kalfalık eseri 1557 yılında tamamladığı Süleymaniye’dir. Yapımı altı yıl süren camii, 53 metre yükseklikteki 27,5 metrelik çapta büyük bir kubbeye sahiptir. Sinan büyük kubbeyi, Ayasofya’da olduğu gibi yarım kubbe ile desteklemeyi tercih etmiştir.
Mimar Sinan’ın Ustalık Dönemi Eseri Nedir?
Mimar Sinan’ın ustalık eseri 1575 yılında ibadete açılan Selimiye Camii’dir. Dünya mimarlık tarihinin baş eserleri arasında gösterilen ve Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan camii, avlusuyla birlikte 2475 metrekarelik alana inşa edilmiştir. 31,30 metre çapındaki kubbenin yüksekliği 43,28 metredir. Selimiye’nin kubbesi Ayasofya’dan daha büyüktür. 6 metre genişlikteki kemerleri birbirine bağlayan 8 büyük filpayeye oturmaktadır. Kubbeyi ise köşelerde dört ve mihrap yerinde bir yarım kubbe desteklemektedir.
Mimar Sinan Kaç Yaşında Vefat Etti?
Mimar Sinan’ın vefatı 1588 yılında gerçekleşti. Vefatında Sinan yaklaşık 100 yaşına merdiven dayamıştı.
Mimar Sinan Kabri Nerededir?
Mimar Sinan’ın kabri Süleymaniye Külliyesi’ndedir. Vefatına kadar özveri ile çalışmaya devam eden Mimar Sinan, 1588 yılındaki vefatı sonrsaı kendi yaptığı Süleymaniye Külliyesi’nde mütevazi bir köşeye defnedilmiştir.
YOUR COMMENT